Složení
Listy rýmovníku, cukr, citron (případně jiné citrusy jako pomeranče či limetky,..)
Užívání
při rýmě a nachlazení, preventivně i na chuť. Nedráždí žaludek, pomáhá na potíže zažívacího traktu, při migréně nebo horečce. Sirup lze použít
ke slazení nápojů, mazání na pečivo, do jogurtů, krupicové kaše, bramborové placky a další.
O Rýmovníku
Rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých, původem z tropické východní Afriky.
Rýmovník má oválné zoubkované listy a je celý pokrytý jemnými světlými chloupky. Na konci léta vykvétá – květy mohou být bíle až fialově zbarvené. Je známý především specifickým aromatem listů. Vůně se uvolňuje hlavně až po jejich rozdrcení nebo mnutí mezi prsty.
Rýmovník je poměrně nenáročná bylinka, která má rozšířené použití – od repelentu až po koření v kuchyni. Jíst se dají i celé čerstvé listy, chuť připomíná oregano s ostrou mátovou příchutí. Využívá se v tradiční medicíně zejména jako bylinka protizánětlivá a antibakteriální, a jak už název napovídá, také při dýchacích nebo i kožních obtížích.
Rýmovník obsahuje mnoho účinných látek jako např. vonné silice, omega-6 mastné kyseliny nebo vitamíny A a C, taniny, polyfenoly, terpenoidy, flavonoidy a různé organické kyseliny.